Bútora: Niektorí ľudia ako keby sa nehlásili k tomu, čo sa stalo

17.11.2009 Celý región

Bratislava 17. novembra (TASR) - Slovenskí študenti, volajúci v novembri 1989 po slobode v bratislavských uliciach, nemysleli na negatívne dôsledky, ktoré by mohli po ich odvážnom manifeste nastať.
Podľa jedného z vtedajších vysokoškolákov a študentského lídra revolúcie Daniela Bútoru je spomínanie na november a najmä 16. november veľmi dôležité. Slovenskí študenti vtedy manifestovali v hlavnom meste za občianske práva a slobodu.

\"Niektorí ľudia na Slovensku ako keby sa nehlásili k tomu, čo sa tu stalo. Poznáme výroky, že si november ani nevšimli, a pritom tie zmeny, ktoré sa odohrali, fatálnym spôsobom ovplyvnili náš život, že väčšiu zmenu od štyridsiatehopiateho, šiesteho, siedmeho ani nevieme nájsť. Je dobré, že aspoň niekto sa k tomu hlási, \" povedal Bútora pre TASR.

\"Keď sme žiadali slobodu, tak nikomu z nás nenapadli tie dôsledky. To sme si začali uvedomovať až večer, keď sme videli v Aktualitách Československej televízie reportáž z tohto podujatia a kde sme mali možnosť prvýkrát povedať, čo chceme, \" zaspomínal si na deň pred 17. novembrom ďalší zo študentských účastníkov Rado Števčík. Priznal, že vtedy študenti pocítili aj strach. \"Potom tie udalosti nabrali také tempo, že jednoducho na ten strach sme nemysleli a konali sme tak, ako sme cítili, \" dodal.

V tom čase už vedenie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave začalo riešiť, aké dôsledky vyvodí proti študentom. \"Našťastie, prišiel večer 17. a už nebolo koho vyhadzovať zo škôl, \" konštatoval Števčík. Študenti potom podľa neho pokračovali v boji za slobodu a 20. novembra na Slovensku ako prví na Filozofickej fakulte vstúpili do štrajku a začali formovať študentské hnutie.

\"V Prahe už dlhší čas prebiehali tie veľké demonštrácie študentské a 17. november neprišiel z ničoho nič. Tých akcií bolo viac, \" uviedol Bútora. Podľa neho je však dobré, že pred 17. novembrom sa niečo \"drobné\" udialo aj na Slovensku.
 

Vyberte región